CHRISTIAN IV's PRAGTDUG, 1621
CHRISTIAN IV'S PRAGTDUG FRA 1621

Til borddækningen ved middagen i anledning af min fødselsdag 2012, var indkøbt en kopi af Christian IV's Pragtdug fra 1621.

Bordet var dækket med en gulvlang underdug i gråt fløjl, herpå en hvid damaskdug 'Square' fra Georg Jensen, som jeg har fået af Peter.  Ovenpå denne lå kopien af Christian IV's Pragtdug.

Af hensyn til dugens detalier, blev der i år ikke anvendt bordplateau.

Her er Rosenborg Slot's beskrivelse af dugen;

Forlægget for denne damaskdug, som i dag findes i Tekstilmagasinet på Rosenborg Slot, er oprindeligt vævet på Christian IVs Silkeværk i København. Med sine overdådige mønstre og Kongens kronede monogram sammen med Rigsvåbnet og Provinsvåben er det med stor sandsynlighed, at dugen har tilhørt Christian IVs egen husholdning.
 
Det antages med stor sandsynlighed, at dugen er tegnet af Paschier Lamertijn og udført i samarbejde med Karel Thijssen. Rosenborg-dugen er hvid, hvorimod to næsten identiske duge, skænket af Kongen til den russiske Zar Michael Fedorovic i 1622, er tofarvede i henholdsvis blå/gul og rød/gul. Disse to duge findes stadig i Kreml.
 
Den oprindelige dug måler 407 x 217 cm. Dugens centrale mønster, borddækningen, viser et senrenaissance bord med kuverter, hvor der både er anbragt kniv og gaffel, dertil flere rækker af fade med tiden foretrukne retter, som spækket kanin, påfugl, postei, karpe, og hummer. Desuden er der et udvalg af frugt og konfekt. Mellem fade og kuverter er der pyntet med blomster, nødder, og frugt. Påfuglen er fremstillet som skueret, hvor fuglen efter tilberedning atter er iført fjerpragten. Af særlig interesse er tilstedeværelsen af gaflen. Denne var på Christian IVs tid nyeste mode i Nordeuropa. På den oprindelig dugs langsider er der motiver med jagt-scener og søslag.


Rosenborg Slot har i samarbejde med Georg Jensen Damask valgt at fremstille dugens midterparti, borddækningen, som en løber i farven gammelrosa og hvid. Som den originale dug, der er hvid, kan den vendes."

Dugen måler 230 x 80 cm.

Dugen blev også brugt til Middagen i anledning af H.M. Dronningens Fødselsdag, 2013.

 
Klik her for at få dit eget GoMINIsite