COQ AU VIN
COQ AU VIN

1 stk. bornholmer-hane
1 fl. bourgogne
1 smule hønsebouillon
1 smule cognac (et lille glas rækker)
2 stk. løg
4-5 fed hvidløg
2 stk. gulerødder
2 stængler blegselleri
4 stk. nelliker
1 spsk. hele peberkorn
1 stk. suppevisk af timian, persillestilk og laurbærblad
200 g bacon
250 g hvide champignon
16-20 stk. perleløg
2-3 spsk. olivenolie
75 g smør
1,5-2 spsk. mel
1 smule salt
1 smule peber
1 smule persille

Hanen deles i 10 stykker, så man ender med to lår, to overlår og fire halve bryster samt de to vinger. Krydr kødstykkerne godt med salt og peber og brun dem i en stor smedejernsgryde i olivenolien samt 30 gr. smør. Fisk dem op og sæt dem til side.

Herefter sauteres grofthakkede løg, hvidløg, gulerødder og blegselleri i grove skiver i samme gryde til de er bløde, men ikke brune. Tilsæt evt. lidt mere olie, hvis det skulle blive for tørt. Drys melet over grøntsagerne og lad det stege med et øjeblik under omrøring. Hæld cognac ved og flamber og tilsæt så 75 cl. rødvin samt krydderbuket, peber og nelliker.
Kom kødstykkerne tilbage i gryden. Hvis der er for lidt væske til at dække kødet, kommes lidt hønsebouillon ved. Læg låg på gryden og lad den snurre for svagt blus i ca. en 45 minutter. Imens skæres bacon ud i tykke strimler, som steges næsten sprøde på en pande og sættes til side.
Champignonerne renses, sauteres på panden i baconfedtet og sættes til side. I en gryde kommes de rensede perleløg, 2 spsk. smør, lidt sukker, lidt salt og vand, til det lige akkurat dækker løgene. Sæt det over ilden og kog, til vandet er væk og løgene begynder at karamellisere. Tag løgene op, når de er gyldenbrune, og sæt dem til side.
Kog gryden af med resten af rødvinen, og lad den koge ind til det halve. Fisk de møre hanestykker op af gryden og si sovsen. Kassér indholdet fra sien. Kog evt. sovsen ind til yderligere velsmag og tilsæt endelig den reducerede rødvin. Er sovsen for tynd, kan den jævnes med en lille smørbolle, men den må ikke blive for tyk.
Kom kødstykkerne tilbage i gryden sammen med baconstykker, champignon, perleløg og sovs. Varm retten igennem og smag til med salt og peber. Serveres med hakket persille samt store smørristede brødcroutoner eller lun, sprød flute. Kartoffelmos er også godt til.
Klik her for at få dit eget GoMINIsite