TARTE TATIN

TARTE TATIN el. TARTE á l'ENVERSE


Tarte Tatin er en fransk æbletærte bestående af karameliserede æblestykker, bagt i ovn med tærtedej på toppen. Efter sigende er tærten opkaldt efter søstrene Tatin, der fandt på opskriften ved et tilfælde for derefter at servere tærten i deres restaurant i byen Lamotte-Beuvron ved Loire-dalen. Æbletærten blev senere kendt, da den under navnet "La Tarte des Demoiselles Tatin", blev et fast indslag på menuen hos Maxim's, en af de ældste restauranter i Paris. Eftersom tærten anrettes på hovedet, kaldes den også "Tarte renverseé aux Pommes" eller "Tarte a l'enverse".

Der findes flere anekdoter om den berømte tærtes oprindelse. Historien om hvordan en af søstrene Tatin ved en fejltagelse kom til at bage tærten med bunden øverst, er den mest kendte. En anden fortælling peger på at de to søstre arvede tærteopskriften fra deres far, der var bager. Ifølge en helt tredje version, der var noteret i en samling af opskrifter, der tilhørte en familie i Lamotte-Beuvron, stammer opskriften på tærten oprindeligt fra Greven af Château Villar's kok.
 

Ingredienser;
1 kage- 6-8 personer.


mørdej:
225 g hvedemel, sigtet
1 knsp sukker
1 knsp salt
125 g smør skåret i små stykker
2 spsk Creme Fraiche

Fyld;
75 g smør
175 g sukker
1-1,5 kg æbler, fx coxorange

Fremgangsmåde;

Tærtedejen;
kom melet I en skål, og kom så sukker og salt ved. smørret smuldr i med fingrene. Tilsæt cremefraiche, og saml dejen. Ælt dejen godt sammen, pak den ind i køkkenfilm, og lad den hvile koldt, et stykke tid.

Mens dejen hviler: Smelt ca. 2/3 af smørret i en tykbundet pande. Kom 2/3 af sukkeret i og rør rundt, til det er godt blandet med smørret. Tag panden fra varmen, og forbered æblerne.

Skræl æblerne, og skær dem i kvarte. Fjern stilk og kernehus. Hvis æblerne er meget store, kan de deles yderligere, men det er vigtigt, at æblebådene ikke bliver for små.

Læg æblebådene på panden oven på sukker- og smørblandingen. Drys resten af sukkeret over, og fordel smørret i små klatter. Sæt panden over moderat varme, til smør- og sukkerblandingen begynder at boble op mellem æblerne og karamelliserer. Det tager 15-20 minutter. Pas endelig på, at sukkerblandingen ikke bruser for meget op eller bliver for mørk – i så tilfælde tages panden straks fra varmen.

Rul dejen ud til en tynd rund plade, stor nok til at dække panden. Læg dejen over æblerne, og pres den ned langs siderne – pas på ikke at brænde fingrene, hvis karamellen stadig er varm.

Bagningen;
Bag kagen ca. 30 minutter ved 200-225ºC i den forvarmede ovn, eller til tærtebunden er bagt lysebrun. Hold øje med, at bunden ikke bliver for mørk – i givet fald skues der ned for varmen. Tag derpå kagen ud af ovnen og køl den ned.

Vend så ud af panden ved at ligge et fad over dejen og derpå vende rundt så æblerne komme på toppen og panden kan fjernes.

Server lun med crème faiche eller flødeskum.

Klik her for at få dit eget GoMINIsite